Pla Lat - 3 Flavor Fish

Hi There..

I just don't want to lose this recipe again. But mind you, I'm not the type that used fixed amount of everything. But I'm the person who base on taste. So ladies, you need to trust your intuition.

Ingredients


Any kind of fish (Siakap/Snapper/Grouper/Mackerel)

A
Corn flour
All Purpose Flour
Salt & Pepper

B
Shallots
Garlic
1 handful of Chillies
5-10 Bird-eyes Chillies
2 stalks of Celery
1 Handful of coriander leaves/Cilantro

C
1/4 cup Plum Sauce
1/4 cup Oyster Sauce
1 cup Chilli Sauce
1 cup water
2-3 tbsp Fish Sauce
3tbsp corn flour mixed with 2tbsp water

Basically it is the usual way of frying fish and making sauce. Will translate to English later.

Fried Fish
1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, garam dan lada sulah ke di dalam satu beg plastik yg muat untuk seluruh saiz ikan.
2. Lap atau toskan ikan. Masukkan ke dalam beg plastik tadi. Pastikan ikan disalut tepung dengan sempurna.
3. Panaskan kuali yg berisi minyak yang cukup untuk menenggelamkan ikan.
4. Masukkan ikan. Jika ikan dibelah, pastikan ianya mengepak dengan sempurna.
5. Goreng hingga garing dan kuning keemasan. Api jangan terlalu besar supaya isi ikan masak dengan sempurna.
6. Bila ikan sudah masak, angkat dan toskan.
7. Jikan ada oven, ikan bolehlah dipanaskan dalam oven sementara menanti waktu makan. Panaskan oven dalam 10 minit masukkan ikan. Biar selama 5minit. Matikan oven. Hasilnya ikan goreng yang panas dan rangup.

Sos/Kuah
1. Potong halus/dadu semua bahan B
2. Panaskan minyak, tumis semua bahan B hingga lembut dan naik baunya
3. Masukkan satu demi satu sos dan kacau sebati.
4. Masukkan air.
5. Kacau sekali sekala hingga mendidih.
6. Rasa keseimbangan manis, masam dan masin.
7. Jika semuanya seimbang, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga pekat mengikut kelikatan kesukaan anda.
8. Tambah gula dan garam jika perlu atau sos cili jika rasa masih kurang pedas.

Hidangkan di atas pinggan yg sesuai dengan saiz ikan. Tuangkan kuahnya dna pastikan ianya melitupi seluruh bahagian ikan.

Selamat mencuba....

0 comments:

Post a Comment


Followers

Live Traffic by Feedjit

Pageviews since 101210